Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ρόδι ή αλλιώς ''Κόκκινος Χρυσός'' : Όλα ρόδινα!



Έχει απίστευτη γεύση,είναι γεμάτο από βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες,καθώς και έχει πολύ λίγες θερμίδες.Τι άλλο λοιπόν θέλετε να σας πούμε,για να εντάξετε το ρόδι στην καθημερινή σας διατροφή;

Το ρόδι λοιπόν,είναι ο καρπός του φυλλοβόλου δέντρου ροδιά.Ναι αυτό είναι κάτι που σίγουρα γνωρίζετε,αλλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο,θα διαπιστώσετε ότι ίσως να μην είστε αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αυτού.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για ρόδι..

Ιστορικά στοιχεία:
Η βοτανική του ονομασία είναι ''Punica granatum''.Το δέντρο ροδιά ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου,υπάρχει αναφορά ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου και η φλούδα του καρπού χρησίμευε στην βυρσοδεψία και στην ιατρική.Παρ όλα αυτά,το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία και αποτελεί ένα από τα ''ευλογημένα'' φρούτα του Βουδισμού.Επίσης,οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν το φρούτο μαζί με τους νεκρούς.

Μορφή:
Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλί λουλούδια.Οι καρποί της είναι κόκκινοι και στρογγυλοί,γεμάτοι με σπόρους.

Διατροφική αξία: Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C,E.Επίσης,είναι πλούσιο σε σίδηρο,κάλιο,ασβέστιο,μαγνήσιο,φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.



ΥΓΕΙΑ:

Αντικαρκινική δράση: Έρευνες αποδεικνύουν ότι το ρόδι επιβραδύνει την εξέλιξη του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA,που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση.Επίσης,καταστέλλει και άλλες μορφές καρκίνου,όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του δέρματος.

Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες,οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Δέρμα και αντιγήρανση: Αναζωογονεί την επιδερμίδα και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά.Ακόμη,βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και της ξηροδερμίας.Περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.Επίσης,ο χυμός ροδιού καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα,χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα.Τέλος,μειώνει τα έλκη και τις ρυτίδες.

'Ηπαρ και νεφρά : Ο χυμός ροδιού προστατεύει το ήπαρ αλλά βοηθά και στην αναγέννησή του εάν υπάρχει βλάβη.Όσο για τα νεφρά,νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα,έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι,εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Καρδιαγγειακό σύστημα και υπέρταση: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο χυμός,προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ' επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Χάρη στις σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C,μας προστατεύει από ασθένειες.

Αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.

Χοληστερίνη: Εμποδίζει την οξείδωση της ''κακής'' χοληστερίνης(LDL) και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και ''κακής''χοληστερίνης.

Διάρροια: Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και της δυσεντερίας.

Λοιμώξεις: Βοηθά και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Στυτική δυσλειτουργία: Ο χυμός ρόδι είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra.Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά,τα οποία βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση του πέους.


Όπως θα παρατηρήσατε,το ρόδι είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας καθώς και συμβολίζει την τύχη και τη γονιμότητα.Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία καθαρισμού του δεν είναι και από τις πιο εύκολες,αλλά σε σχέση με αυτά που μας προσφέρει απλόχερα δεν είναι τίποτα,να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου