Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Η Μεγάλη Χίμαιρα : Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014  Τη Μεγάλη χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα στην Ελλάδα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών ο σκηνοθέτης, και εγγονός του συγγραφέα, Δημήτρης Τάρλοου, σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη.Στην παράσταση, το θέατρο συνδιαλέγεται με την τέχνη του κινηματογράφου,οι δύσκολες σχέσεις των ανθρώπων, οι πράξεις και τα πάθη τους γίνονται εικόνες του πραγματικού και θραύσματα ονείρου.
  Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα ο Καραγάτσης διεισδύει στη γυναικεία ψυχολογία με την ακρίβεια ανατόμου, για να μας αφηγηθεί την ιστορία της Μαρίνα Μπαρέ (Αλεξάνδρα Αϊδίνη), η οποία ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί στη Σύρο έναν Έλληνα εφοπλιστή (Νίκος Ψαρράς).
Ερχόμενη σε επαφή όμως με την ίδια την χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και τη οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.Όμως,ως άλλη Μαντάμ ντε Μποβαρί, συνειδητοποιεί πως η ψυχική ταραχή της συμπίπτει με την οικονομική καταστροφή της και ο έρωτάς της με το θάνατο ή όπως το θέτει ο ίδιος ο Καραγάτσης: «Η ζωή, στο διάβα της, παρασέρνει το άβουλο ανθρώπινο κοπάδι το εξουθενωμένο από την οργή, τη ζήλια και το πάθος».Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα που κλείνει την γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν- Λιάπκιν- Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς την δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στην Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του, κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας.Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει την  Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται, κάτω από το σκληρότατο Ελληνικό φως.Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Συντελεστές : 

Διασκευή : Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-Κουστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσικοί : Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφία : Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους : Χρήστος Δήμας
Στίχοι τραγουδιών : Στρατής Πασχάλης
Βοηθός σκηνοθέτη : Άννα Πασπαράκη,Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου : Τίνα Τζόκα
Βοηθός χορογράφου : Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφία : Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή :

ΜΑΡΙΝΑ : Αλεξάνδρα Αϊδίνη
ΓΙΑΝΝΗΣ : Νίκος Ψαρράς
ΜΗΝΑΣ : Όμηρος Πουλάκης
ΡΕΪΖΑΙΝΑ : Σοφία Σεϊρλή
ΛΙΛΗ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ-ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ : Ηλιάνα Μαυρομάτη
ΑΝΝΟΥΛΑ : Κατερίνα Τράμπα,Βασιλική Παναγιώτογλου
ΑΝΝΕΖΙΩ : Αλίκη Αλεξανδράκη
ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ : Δημήτρης Τάρλοου

Φεστιβάλ Αθηνών,Οδός Πειραιώς 260,Χώρος Η
14-17 Ιουλίου, 21:00

Τιμές εισιτηρίων :

Κανονικό : 20 ευρώ
Φοιτητικό : 10 ευρώ
Μειωμένο : 15 ευρώ
Κάρτα ανεργίας : 5 ευρώ
ΑμεΑ : 5 ευρώ
Έναρξη προπώλησης : 23 Ιουνίου

 Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 και του θεάτρου Πορεία. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014. Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
                                                                                                                                    πηγή : www.greekfestival.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου