Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

I for Ice cream : Tο παγωμένο

     Όλες οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και συγκεκριμένα το διάστημα από την 25η Μαρτίου έως αρχές φθινοπώρου,βασίζονται σε αυτό.Ήταν τότε που ξεκινούσαν να έρχονται τα ψυγεία με τα παγωτά.Τότε που κάποιοι τελειώναμε την παρέλαση και τρέχαμε να ζητήσουμε χρήματα από τους γονείς μας,για να αγοράσουμε μόνοι μας το πρώτο παγωτό του καλοκαιριού.Άλλοι με δραχμές και άλλοι με ευρώ.Δροσερό να να μας παγώνει το μυαλό,να μας ενθουσιάζει,να μας λερώνει μύτες,στόματα και μπλούζες.Αυτό το παγωμένο γλύκισμα,αυτό το μείγμα κρέμας και γάλακτος συνήθως,μας ξετρέλαινε και μας ξετρελαίνει.Πολλές και αντικρουόμενες οι απόψεις για την γέννηση του παγωτού.Άλλοι λένε πως προέρχεται από την Κίνα από χιόνια Ιμαλαϊων,κρέμα ρυζάλευρου,μέλι και γάλα,και άλλοι πως δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Αγγλία και την Αμερική.
     Το παγωτό μπορεί να σερβίρεται είτε σε ξυλάκι,είτε σε χωνάκι,είτε σε κυπελλάκι,είτε σε γυάλινο ποτήρι.Ποικίλλει στις γεύσεις,στα χρώματα,στις οσμές και στην εμφάνιση.Μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα που πουλάνε χύμα και φρέσκο παγωτό ή σε ψυγεία εταιριών που φτιάχνουν παγωτά.Αξιοσημείωτο είναι και η ύπαρξη των παγωτατζήδων,που με το κινητό τους καρότσι,κουβαλώντας το ψυγείο που διατηρούσε τα παγωτά,μοίραζε στα παιδάκια αλλά και σε μεγάλους το νόστιμο αυτό γλύκισμα.Πιο γνωστές γεύσεις,αυτές της βανίλιας,της σοκολάτας,της φράουλας και της μπανάνας.Το Favorito για σήμερα σας προτείνει μία από τις αγαπημένες του γεύσεις,το cheesecake!Υeah baby!




Υλικά :
  • 200γρ. βούτυρο ή Βιτάμ
  • 3/4 της φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα πλήρες
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 300γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φάκελο Γιώτης Garni
  • 2 κουταλιές της σούπας μπράντι ή κονιάκ
  • 200γρ. μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο
  • 200ml κρέμα γάλακτος 40% λιπαρά 
  • φράουλες ή βύσσινα χύμα

 
Εκτέλεση για τη Βάση :  Σε ένα μπεν μαρί,λιώνουμε το βιτάμ και το βάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι μεσαίας διαμέτρου.Έπειτα,παίρνουμε τα μπισκότα και τα χτυπάμε στο πολυμίξερ έως ότου να μην μείνει κανένα κομματάκι.Αφού κρυώσει το βιτάμ,ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα μπισκότα και τα ομογενοποιούμε,προσπαθώντας τα μπισκότα να απορροφήσουν όλο το λιωμένο βούτυρο.Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία βάσης του cheesecake,όπου απλά πιέζουμε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και παράλληλο με τον πάτο του ταψιού.Αμέσως μετά,παγώνουμε στο ψυγείο τη βάση που φτιάξαμε,μέχρι να τελειώσουμε και με την κρέμα του cheesecake.

Εκτέλεση για την κρέμα : Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε το garni με το γάλα και τη μισή ζάχαρη.Στη μέγιστη ταχύτητα,χτυπάμε με το μίξερ έως ότου γίνει σαντιγί garni.Σε ένα μικρότερο μπολ,ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε κι αυτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει ακόμη μία σφιχτή σαντιγί.Ύστερα,προσθέτουμε στη σαντιγί garni,την άλλη μας σαντιγί και προσθέτουμε το κονιάκ.Χτυπάμε και συνεχίζουμε με την κρέμα τυριού,και όταν ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα,είμαστε έτοιμοι.

Εκτέλεση για το στήσιμο : Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα που μόλις φτιάξαμε.Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη τώρα,για 2 με 3 ώρες μέχρι να παγώσει καλά και να σφίξει.Αφού περάσουν και οι 2-3 ώρες,βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη και απλώνουμε την μαρμελάδα μας.Εάν θέλουμε μπορούμε να την αραιώσουμε,για να μην είναι τόσο πηχτή.Τελειώνοντας,βάζουμε πάλι το ταψί στην κατάψυξη και το αφήνουμε για τουλάχιστον ένα οκτάωρο.Στολίζουμε με φράουλες ή βύσσινα,ανάλογα την μαρμελάδα.


Το ξέρουμε ότι γλείφετε τα δάχτυλά σας.Μην περιμένετε κανέναν να σας το φέρει.Φτιάξτε το μόνοι σας!!Καλή απόλαυση...

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου