Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Όπου ακούς πολλά λεμόνια..: Οι ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού



  Η λεμονιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών,και ο καρπός της χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για το χυμό του,αλλά και για το σαρκώδες του μέρος.Περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ,και έχει pH 2 έως 3.Οι λεμονιές φυτρώνουν σε τροπικά και εύκρατα κλίματα,ενώ δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.Η ονομασία ''λεμόνι'' προέρχεται από την περσική λέξη ''لیم Limu'' και οφείλει την ύπαρξή του,πιθανώς στη διασταύρωση άγριων ποικιλιών όπως το κίτρο και το μανταρίνι.

                 Το λεμόνι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες :

     - Είναι κυρίως φάρμακο αντισηπτικό,αντιπυρετικό,απολυμαντικό και αντισκορβουτικό.
     - Διαλύει τα άλατα,είναι διουρητικό και καθαρίζει το αίμα,καθώς επίσης,βοηθά και στην καταπολέμηση της χοληστερίνης.
    - Είναι ευεργετικό για τη χολή και τις πέτρες των νεφρών.Επιπλέον,κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς,ενεργεί κατά της αϋπνίας και της ναυτίας.
    - Ανακουφίζει τις αιμορροΐδες,βοηθά στους πόνους της περιόδου και είναι ευεργετικό για τους αρθριτικούς ρευματισμούς.

               Ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό

     -  Καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς.Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή,που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς,όπως η γρίπη.
     -  Λεμόνι και συκώτι.Μία σχέση στοργής όπου το λεμόνι είναι ένα εκπληκτικό τονωτικό για το συκώτι,καθώς διαλύει το ουρικό οξύ και υγροποιεί τη χολή.Επίσης,είναι τρομερά αντιοξειδωτικό για το στομάχι το πρωί.
     -  Λεμόνι και αίμα.Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P,ώστε να καθιστά δύσκολη την εσωτερική αιμορραγία.Ακόμη,βοηθά ενάντια στην αρτηριακή πίεση.
     -  Λεμόνι και Parkinson.Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το συστατικό tangeretin,που έχει αποδειχτεί φοβερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου.
     -  Λεμόνι και όραση.Το στοιχείο Ρουτίνη που βρίσκεται στα λεμόνια,βοηθάει σημαντικά στα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση.
     -  Λεμόνι και έντερα.Αυξάνει την περίσταλση του εντέρου,βοηθώντας την κίνησή του.Καθαρίζει το έντερο και βοηθάει στη δυσκοιλιότητα.
     -  Λεμόνι και λίπος.Είναι φυσικός λιποδιαλύτης,και βοηθά φυσικά στην απώλεια βάρους.
     -  Λεμόνι και νεφρά.Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι,βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου και της πέτρας στους νεφρούς.

    Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε : 
  • στα ούλα,έτσι αποφεύγουμε την αιμορραγία των ούλων,αρκεί λίγο μασάζ με μία μικρή ποσότητα χυμό λεμονιού
  • στις δηλητηριάσεις,διότι τις προλαβαίνει λειτουργώντας ως αντίδοτο
  • στα εγκαύματα από τον ήλιο
  • στην πιτυρίδα και τριχόπτωση,κάνοντας εντριβές
  • στην αιμορραγία της μύτης,στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού στο ρουθούνι που αιμορραγεί
  • στον πονοκέφαλο,κάνουμε εντριβές ή βάζουμε στο μέτωπο κομμένες φέτες λεμονιού
  • στην καταπολέμηση λιποθυμίας,πίνουμε χυμό ενός λεμονιού με μέλι
  • στους κάλους,τρίβουμε καλά και με συνέπεια



                Ευεργετικές ιδιότητες σε θέματα ομορφιάς :

      -  Καθαρίζει σε βάθος σώμα και πρόσωπο.Υπάρχουν άπειρες συνταγές ομορφιάς για πρόσωπο και σώμα,που να περιέχουν λεμόνι.Εμείς σας προτείνουμε την εξής : Ανακατέψτε καλά γιαούρτι,λεμόνι και το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.Απλώστε,αφήστε,ψεκάστε,σκουπίστε και τελειώσατε.Είναι τρομερά ενυδατικό για την επιδερμίδα και είναι καθαρίζει εις βάθος.Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση.
     -  Δυναμώνει τα νύχια.Είναι πολύ απλή η διαδικασία.Απλά στύψτε χυμό λεμονιού σε ένα μπολ,και βυθίστε τα νύχια σας μέσα.Όχι μόνο θα δυναμώσουν,αλλά θα εξαφανιστούν κάθε είδους σημάδια που μπορεί να μας ενοχλούν.
     -  Μειώνει την λιπαρότητα της επιδερμίδας.Πριν από τον ύπνο,βάλετε λίγο λεμόνι και στο πρόσωπό σας και κοιμηθείτε με αυτό.Το πρωί όταν ξυπνήσετε,θα το ξεβγάλετε και είστε έτοιμοι.
     -  Επαναφέρει τα σκασμένα χείλη.Πριν από τον ύπνο και πάλι,κόψτε μία φέτα λεμονιού και τρίψτε την στα χείλη σας.Κοιμηθείτε με αυτό,και αφού ξυπνήσετε,ξεβγάλτε το καλά και απλώστε λίγο lip balm.Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
     -  Κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.Αφού έχουμε λουστεί,προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι στο conditioner και απλώνουμε κανονικά.Η θαμπάδα εξαφανίζεται,ειδικά αν έχεις ξανθά μαλλιά.
     -  Μειώνει τα μαύρα στίγματα.Μας ταλαιπωρούν,τα μισούμε και θα τα εξαφανίσουμε.Από το φαρμακείο της γης λοιπόν,απλώνουμε λεμόνι ξανά.Αυτό θα δράσει σαν φυσικό λευκαντικό της επιδερμίδας,θα μειώσει τα μαύρα στίγματα και θα την κάνει πιο λαμπερή.
     -  Λευκαίνει τα δόντια.Μία φορά την εβδομάδα,πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες λεμονιού στην οδοντόβουρτσα σου,και βούρτσισε κανονικά.



   Κάτι τελευταία :
Το λεμόνι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ζεστό,διότι καταστρέφεται η βιταμίνη C.
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερη βιταμίνη από το χυμό του.Επομένως,δεν το πετάμε ποτέ και στην ανάγκη καταψύξτε το.Απλά τα πράγματα.

  Πάρτε λοιπόν καλάθια και ξεχυθείτε στους κάμπους!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου