Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Λίγο κρασί,λίγο θάλασσα και λίγο κρασί ακόμα : Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού



Ο Ιπποκράτης πριν από 2500 χρόνια είχε πει : "Το κρασί,αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο,ανάλογα με τον άνθρωπο,είναι άριστο τόσο για την υγεία,όσο και για την αρρώστια''.Η λέξη μέτρο στην παραπάνω φράση,αντανακλά τη διττή φύση της επίδρασης που μπορεί να έχει η κατανάλωση κρασιού στον άνθρωπο.Πολλές επιστημονικές μελέτες φέρνουν στην επιφάνεια τις ευεργετικές για τον άνθρωπο επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης,ενώ ταυτόχρονα είναι κοινώς αποδεκτές οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης κρασιού και γενικότερα αλκοόλ.
  Το κρασί φαίνεται από τις μελέτες πως υπερέχει των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών,όσον αφορά την προστατευτική δράση που μπορεί να έχει.



Έτσι λοιπόν,ας δούμε τα οφέλη,που σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών,δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση(1 με 2 ποτήρια την ημέρα)κρασιού σχετίζεται με :


  • Αύξηση της καλής χοληστερόλης(HDL)
  • Θετική επίδραση στις διαδικασίες πήξης του αίματος και θρομβόλυσης
  • Αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Ευεργετική δράση ή τουλάχιστον απουσία επιβλαβούς επίδρασης ως προς την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου,ως απόρροια των παραπάνω 
  • Βελτιώνει τη μνήμη.Οι πολυφαινόλες βελτιώνουν τη μνήμη μας και μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης Alzheimer.
  • Βοηθάει στο να χάσουμε βάρος.Το κόκκινο κρασί περιέχει την ουσία πισεατανόλη,η οποία μπλοκάρει τα λιπώδη κύτταρα να αναπτυχθούν και μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να χάσουμε βάρος.
  • Βελτίωση της ερωτικής διάθεσης
  • Μας θωρακίζει απέναντι στην κατάθλιψη.Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο με επτά μικρά ποτήρια την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη από αυτούς που καταναλώνουν περισσότερο ή και λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου