Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Οι γυναίκες που κλαίνε είναι λιγότερο σεξουαλικές;;




Μια χημική ουσία που περιέχεται στα δάκρυα των γυναικών φαίνεται πως μειώνει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης και «παγώνει» τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, σύμφωνα με πρωτοποριακή ισραηλινή έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι τα δάκρυα περιέχουν χημικά «σήματα» προς το άλλο φύλο.

 Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε όταν οι άνθρωποι κλαίνε, δεν εκφράζουν απλώς τα συναισθήματά τους, αλλά στέλνουν και «σήματα» στους άλλους.

Έτσι, οι γυναίκες που κλαίνε μπροστά στον άνδρα ή το σύντροφό τους, ίσως γίνονται πιο συμπαθείς, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο ελκυστικές.

Η ανακάλυψη αναμένεται να αναζωπυρώσει την παλαιά επιστημονική διαμάχη κατά πόσο υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους, δηλαδή χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό και επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των άλλων.
Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόαμ Σομπέλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, μελέτησαν για πρώτη φορά την επίπτωση που έχει στους άνδρες η οσμή των δακρύων των γυναικών, τα οποία οι επιστήμονες είχαν συλλέξει λίγο πριν, καθώς οι γυναίκες έκλαιγαν βλέποντας αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες.

Διαπιστώθηκε ότι τα δάκρυα περιέχουν μια ουσία που μειώνει την ανδρική σεξουαλική επιθυμία, μια ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν το μυστήριο γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι λυπημένοι ή αγχωμένοι.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα από 60 περίπου εθελοντές, γυναίκες κυρίως. Τα πειράματα που ακολούθησαν, στα οποία 24 άλλοι άνδρες εθελοντές, ηλικίας 23 έως 32 ετών, κλήθηκαν να μυρίσουν τα φρέσκα γυναικεία δάκρυα και παράλληλα να κοιτάζουν εικόνες με γυναίκες, έδειξαν πτώση κατά μέσο όρο 13% στο επίπεδο τεστοστερόνης στο σάλιο των ανδρών και συνακόλουθη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τους. Κάθε φορά που οι άνδρες μύριζαν γυναικεία δάκρυα (χωρίς να ξέρουν από πού προέρχονται), οι γυναίκες στις εικόνες τούς φαίνονταν λιγότερο ελκυστικές.

Ο έλεγχος του εγκεφάλου των ανδρών εθελοντών μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας έδειξε ότι, αφού μύρισαν τα γυναικεία δάκρυα, μειώθηκε η δραστηριότητα στις περιοχές εκείνες που σχετίζονται με τις σεξουαλικές ορμές, όπως στον υποθάλαμο.

Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες θα αναζητήσουν ποιες ακριβώς χημικές ουσίες στα δάκρυα ευθύνονται για αυτή την επίδραση και, επίσης, κατά πόσο υπάρχουν εξίσου στα δάκρυα των ανδρών και των παιδιών, όπως προβλέπουν ότι συμβαίνει.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στα γυναικεία δάκρυα», δήλωσε ο Δρ Σομπέλ.

Τα δάκρυα περιέχουν πολλών ειδών χημικά συστατικά, που διαφέρουν ανάλογα με το αν τα δάκρυα είναι συναισθηματικά ή οφείλονται σε άλλους λόγους (π.χ. προστατευτικό αντανακλαστικό, αν κάτι ερεθιστικό μπει στο μάτι).

Σε μερικά ζώα έχει αποδειχτεί ότι τα δάκρυα περιέχουν χημικές ουσίες που αποτελούν «σήματα», τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων ζώων, κυρίως μειώνοντας την επιθετικότητά τους. Φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους άνδρες, οι οποίοι, εξαιτίας των δακρύων, νιώθουν μικρότερη επιθετικότητα και αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία τους.

Τα δάκρυα εμφανίστηκαν αρχικά ως αντίδραση σε ένα ερεθισμό του ματιού.
Το κλάμα πιθανώς αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο από την εποχή που οι άνθρωποι (κυρίως οι γυναίκες) το χρησιμοποιούσαν ως προστατευτική ασπίδα κατά της επιθετικότητας των γύρω τους (κυρίως των πρωτόγονων ανδρών).
Οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι το κλάμα φέρνει αποτέλεσμα απλώς ως οπτικό «σήμα» προς τον άλλο, αλλά τώρα φαίνεται πως περιέχει και μια χημική διάσταση.



boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου